Ung alder for grå stær

Vores ældste søn, Tobias, der lige har rundet de 25 år, er i bund og grund en sund og rask ung mand, men han har lige siden sin tidlige barndom haft problemer med sit syn. I skoletiden var han hele tiden afhængig af briller med stærke glas, fordi han er født med en bygningsfejl.

Senere, da han begyndte at dyrke sport (?), vænnede han sig til at bruge kontaktlinser, og det gav ham rent faktisk en bedre livskvalitet, fordi han kunne bevæge sig mere frit, når han dyrkede sport, ligesom de tykke brilleglas nu ikke længere betød noget for hans udseende, hvilket de havde gjort, mens han var yngre.

Men for et lille halvt års tid siden begyndte Tobias at opleve en svækkelse af sit syn, og han var nødt til at gå til http://ohd.dk/ , som han også tidligere var blevet undersøgt hos. Hans øjne blev undersøgt på kryds og tværs, for øjenlægen havde en mistanke om, at Tobias måske helt usædvanligt i betragtning af hans alder var blevet ramt af grå stær, som er en sygdom i øjnene, der normalt kun rammer ældre mennesker.

Undersøgelsen viste dog, at der ikke var tale om grå stær, så øjenlægen konkluderede, at det var Tobias’ medfødte bygningsfejl, der i forbindelse med den normale udvikling af menneskets øjne, gjorde sig gældende på en uheldig måde.

Øjenlægen mente, at hans syn ville blive bedre med alderen, men det var selvfølgelig en ringe trøst for Tobias, som spurgte, om der slet ikke var noget at gøre. Så havde han af øjenlægen fået at vide, at det er der faktisk, for han kan få en såkaldt RLE operation, som øjenlægen vurderede ville gøre hans syn så godt som helt normalt, så han kunne slippe for både kontaktlinser og briller.

Øjenlægen forklarede Tobias, at sådan en operation går ud på, at man udskifter øjets naturlige linse med en ny af kunststof. Den nye linse kan kompensere for den bygningsfejl, Tobias har i øjnene, ligesom den kan kompensere for den kraftige nærsynethed, han også lider af.

Ved operationen indsættes en såkaldt multifokal linse på den naturlige linses plads, hvorefter patienten både kan læse og se på lange afstande uden brug af briller eller kontaktlinser.

Men der er et problem, forklarede øjenlægen, der er tale om en forholdsvis dyr operation, som man desværre ikke kan få foretaget på det offentliges regning. Jeg kan ikke selv udføre operationen, men der er flere særdeles kompetente øjenklinikker, der kan klare det, fortalte øjenlægen.

Tobias var ærgerlig, for hvordan skulle han som studerende skaffe op mod 40.000 kroner til sådan en operation? Da han fortalte sin far og mig om det, var vi ikke i tvivl om, at vi ville hjælpe ham, hvilket heldigvis også er muligt for os. Vi synes selvfølgelig, at det er synd for en ung mand som Tobias, at han skal begrænses i sine naturlige udfoldelser af en medfødt synsfejl, der for eksempel truer med at forhindre ham i at spille tennis, hvilket han går meget op i.

Så nu skal Tobias opereres i næste uge.