Om at forplante sig

Det var et nydeligt par i slutningen af 20’erne, jeg havde besøg af i min lægekonsultation for et par uger siden. De var begge ret fortvivlede, for nu havde de arbejdet ihærdigt, som de kaldte det, på at gøre kvinden gravid. De har været gift i seks år og vil meget gerne have et barn.

Jeg forklarede dem, at når det ikke var lykkedes endnu, skulle de ikke være fortvivlede, for i mange tilfælde er der bare en lille defekt hos den ene af dem, som måske kan rettes uden de store falbelader.

Jeg foreslog et forløb med, at manden som en start skulle have undersøgt sin sædkvalitet, for hvis den ikke er i orden, er der ikke noget at sige til, at det kniber med graviditeten. Den undersøgelse er hurtigt overstået, så derfor starter vi med den, foreslog jeg.

Få dage senere havde vi et svar, der viste, at mandens sædkvalitet absolut intet fejler, så nu skulle vi have gang i at udrede kvindens muligheder for at blive gravid. I den forbindelse spurgte jeg hende, om hun tidligere havde lidt af stærke menstruationssmerter, og det havde hun faktisk som helt ung.

Så fik jeg en mistanke om, at hendes problem med voldsomme smerter under menstruationen måske kunne hænge sammen med en sygelig tilstand i livmoderen, som hedder endometriose. Sygdommen indebærer, at der opstår ubalance i slimhinden i livmoderen, og det kan både forårsage menstruationssmerter og vanskeligheder med at blive gravid.

Nu er hun henvist til et sygehus, og jeg håber bare det bedste.