Permanent vs. midlertidigt godt selvværd

Forældre ønsker altid, at deres børn bliver succesfulde – der er bare forskel på, hvordan forældre tolker succes. For nogen er succes, at børnene får en god uddannelse og tjener mange penge, mens andre forældre bare ønsker, at børnene skal vokse op og blive lykkelige mennesker. Lige meget hvilke af tingene man stræber efter, så er selvværd en vigtig faktor. Hvis man gerne vil sikre, at ens barn får et bedre selvværd, så skal man også være opmærksom på, at der er forskellige typer af lavt selvværd.

Disse to forskellige former behøver selvfølgelig ikke udelukke hinanden, men forældre der satser på materiel succes, går ofte til opgaven med en forkert indstilling. Når barnet for eksempel begynder i skole, vil det kun være de bedste karakterer, der er acceptable. Dette indebærer også, at barnet vil opleve store mængder af ros og belønninger for gode resultater, mens dårlige resultater vil medføre kritik eller stilhed. Dette betyder imidlertid også, at gode resultater, at barnet kun vil opleve en personlig tilfredshed som følge af gode resultater. Dårlige resultater vil derimod medføre dårligt selvværd. Dette betyder, at barnet kun vil opleve at få bedre selvværd som følge af gode resultater. Problemet er bare – man kan umuligt få gode resultater hver gang.

Hvis man gerne vil sikre sig, at ens barn får et permanent bedre selvværd, så skal man som forældre fokusere på arbejdsindsats i stedet for resultater. Nogle børn er for eksempel dårlige til matematik og får sjældent gode resultater. Alligevel kan de sagtens arbejde hårdt med lektierne, hvilket man skal fokusere på og give dem ros for. Dette vil give dem en permanent følelse af godt selvværd – også når de klarer sig dårligt på trods af en god arbejdsindsats.

Der er derfor forskel på de typer af bedre selvværd, som man kan hjælpe ens børn til at få.