Selvsalg af sommerhus?

En af mine bekendte, Allan, købte for nylig et sommerhus af et par, som han i forvejen kendte perifert. Det er der jo ikke noget usædvanligt i, men den måde, handelen foregik på, bryder jeg mig ikke helt om.

Allan var nemlig blevet enig med sælgerne om, at de sagtens kunne gennemføre handelen uden at inddrage en ejendomsmægler. Selv havde Allan tidligere prøvet at sælge bolig selv, og det var foregået helt uden problemer.

Så vidt så godt, men de to parter var noget usikre på den rigtige pris, så sælgerne kontaktede en ejendomsmægler og bad ham foretage en vurdering. Men de gjorde det uden at fortælle, at den forestående handel skulle ske som et selvsalg. Den intetanende ejendomsmægler brugte altså tid og ressourcer på at vurdere sommerhuset og udføre det nødvendige papirarbejde.

Efterfølgende meddelte sælgerne ejendomsmægleren, at de alligevel ikke ville sælge sommerhuset, hvorefter de indledte forhandlingerne med Allan ud fra den vurdering, ejendomsmægleren var nået frem til.

Den slags kan godt forarge mig, for jeg synes, ejendomsmægleren her er blevet narret til at udføre en gratis vurdering. Det havde været meget pænere, hvis sælgerne havde gjort det klart på forhånd, at der var tale om et salg uden ejendomsmægler, for så kunne ejendomsmægleren have beregnet sig et honorar for vurderingen og dermed få betalt sin arbejdsindsats.

Allan vidst godt besked med dette snyderi, men han mente ikke, han kunne blande sig. Det måtte være en sag mellem sælgerne og ejendomsmægleren, mente han, og det har han vel ret i.