Vælg din varmekilde

Hvis du bygger nyt hus, eller skal renovere det gamle så kan det være en god ide at overveje om du har den rigtige varmekilde i huset. Der findes mange forskellige typer varmeanlæg. Nogen er mere energi effektive og økonomiske i drift end andre.

Der findes i dag nogen forskellige, populærere varmekilder, dem vil vi tag en kort kig på her.

Fjernvarme

Fjernvarmen giver næsten sig selv, den er populære fordi det er nemt, når man først er tilsluttet så fungere det bare, og man skal ikke længere tag hensyn til andet end at betale regningen. Det knap så gode side af fjernvarme er at det koster en hulens masse penge, først og fremmest når man skal tilsluttes, men derefter er det også fortsat ret dyrt at opvarme sin bolig med det. Tidligere har der også være eksempler i medierne, hvor det har vist sig uhyrer dyrt hvis man ville koble sig fra fjernevarmen igen.

Brændeovn

Brændeovnen, hvis den ellers bruges rigtigt, siges at være CO2 neutral. Det skal forstås på den måde, at hvis brændet alligevel var gået til af naturens gang ude i skoven, så var mængden af CO2 der blev udskilt den samme, som den mængde der bliver udskilt når det brændes af. Alligevel påtænker regeringen her i 2013, 2014 at pålægge brændet en afgift, hvilket jeg alene tolker som en skjult skat.

Det gode ved brændet er at det er forholdsvis billigt, faktisk kan man næsten få det foræret, hvis man ellers er villig til at save og kløve det selv. Jeg ser sådan på det, at man kan spare en masse penge samtidigt med at man får motion.

Varmepumpe

Varmepumpen er den, fortiden mest omtalte løsning, specielt for sommerhusejere er den populær. Og det er der ikke noget at sige til, hvis man kigger på udgifter til installering af elvarme, som jo ellers er den klassiske frostsikring af sommerhuse, kontra udgiften til en varmepumpe og i det regnestykke også medtager den efterfølgende udgift der ligger i elregningerne, så er varmepumpen jo vinderen med mange meter. Faktisk tror jeg, at der alene på indkøb og installation er penge at spare på en god men billig varmepumpe. Hvis du står overfor at skulle købe en varmepumpe, så vil jeg egentlig lige anbefale dig at hoppe forbi den hjemmeside jeg linker til, der for du virkelig meget god information.

Elvarme

Elvarmen er nok klassens taber, alligevel er der mange der stadigvæk vælger at få dem installeret, hvorfor de gør det er mig faktisk lidt en gode, som jeg beskriver ovenfor så er der mange penge, at spare på den rigtige installation og den rigtige varmepumpe. Heldigvis så har vi i de senere år set en udvikling hvor el-varme apparaterne bliver bedre og mere energieffektive, men når det er sagt så er det stadigvæk den opvarmningskilde der sviner vores miljø mest, og koster flest penge i drift.

Hvis jeg stod overfor at skulle vælge en ny varmekilde i dag, så ville jeg helt sikkert kigge på kombinationen af varmepumpe og solcelleanlæg. Med sidste nævnte har man mulighed for at få dækker stort set hele el forbruget til sin varmepumpe. Du kan finde mere information om solceller her.