Danskerne bruger i snit mere tid på reklamerne end på deres privatøkonomi, og det peger på at mange kunne få meget ud af at få økonomisk rådgivning – ikke mindst om deres pension. Og hvis du skal låne penge, kan et gratis lån være svaret!

 

Som uvildig økonomisk rådgiver kommer det meget bag på mig, at danskerne i snit bruger 67 minutter om måneden på deres økonomi, mens de i snit bruger 86 minutter om måneden på at læse reklamer ifølge Forsikring & Pension. Det understøttes af Zapera for Grafisk Arbejdsgiverforening, som har vist, at 86 procent af danskerne skimmer eller i høj grad bruger reklamer til at planlægge indkøb efter.

 

Det er et faktum, at man ikke kan spare (?) sig rig. Der skal tjenes penge først og fremmest. I denne artikel er der ikke tips til direkte at tjene flere penge ved opstart af virksomhed eller højere timeløn på dit arbejde, men en slags økonomisk rådgivning, om hvordan du investerer din pension og almindelige opsparing bedre, så du bliver rigere.

Læg budget – men være varsom med din tid

Det er en god ide at lægge budget, men tiden med at lægge budget må ikke tage overhånd. Vi må antage, at du har et vist antal timer til rådighed i forhold til din økonomi. Hvis du bruger for meget tid på budgettet, ender du med at føle dig overvældet, og det resulterer nok bare i, at du slet ikke gider at beskæftige dig med det. Brug derfor din tid fokuseret. 71 procent af danskerne lægger budget og kun 25 procent følger det slavisk ifølge Forsikring & Pension. Det er ikke optimalt udvinding af din tid. Kig hellere på pensioner, lån og investeringer – her skyder du bjørne og ikke kaniner. Tænk samtidig på, at banken er danskernes vigtigste kilde til viden om privatøkonomi. Det er det afgørende bevis for, at din økonomi kan blive langt bedre. Det er hvad advokater kalder ”the smoking gun”.

 

Når vi taler lån, kan du kigge efter, om dit fastforrentede lån måske er at gå med livrem og seler. Skal du flytte inden for 5-7 år, fordi boligen er for lille, kan du lægge om til variabel rente og binde renten i fx 5 år. Så har du alligevel fast rente, men den er meget lavere. Skal du bo et sted længe og har du et dyrt banklån, skal du kigge dig om efter en billigere bank. Får du renten sat ned med 2 % kan det let betyde en halv million kroner i besparelse over 20 år.

Pension og investeringer, her kan du gøre en stor forskel

På din pension og investeringer kan der om muligt spares endnu mere end på dine lån. Start med at finde ud af, hvor meget du betaler, selvom det er som at finde en nål i en høstak. Tag skeen i egen hånd og placer dine penge i billige investeringsforeninger med værdipapirer fra ind- og udland. Og juster også din risikoprofil. Nok tager mange danskere alt for meget risiko, men i flere tilfælde tager de også for lidt. Det vil sige, at de sagtens kunne tage mere uden at være hasarderede. Tænk også på pension således, at du kan indbetale mindre i dag, få flere penge i hånden nu og det samme til forbrug senere, hvis du blot laver få geværgreb og får reduceret omkostningerne på pensionen. Masser af undersøgelser peger på, at omkostningsreduktion er vejen til et højere afkast, og det er jo så uden at tage højere risiko. Er du i tvivl om, hvordan du reducerer omkostningerne, kan du få økonomisk rådgivning af Miranova – det er helt uvildigt.