En af de hyppigste grunde til, at vi hiver en advokat ind på vores ejendom, er, at vi har en nabostrid. Og de handler faktisk ikke så ofte om støj, overvågning eller skygge-gener. Nej, de handler om noget så simpelt som, at vi er uenige om hvor skellet imellem vores ejendomme rent faktisk ligger. Det er ikke, som mange tror, sager om fejl og mangler, der er den hyppigste i de danske retssale. Det er lidt pudsigt. Vi har jo et udmærket matrikelkort. Og vi er rimeligt godt digitaliserede. Så selv om der sker geologiske forandringer, så burde det jo være muligt for os at blive enige om, hvor skellet skal stå.

Forkert på den?

Ja, jeg er forkert på den her, ikke? Det er jo ikke placeringen, det i virkeligheden handler om. Det handler om penge. Og skat. Vi skal jo betale ejendomsskat. Og her er det i nogle tilfælde store beløb, der skal betales. Og det kan være rigtigt svært, hvis inflationen æder formuen væk. Derfor kan det være en fristelse at flytte lidt på skellet. Sådan hvis der er mulighed for det. Og det er der faktisk oftere, end vi tror.

Et eksempel kan være, at naboen beder om lov til at rive hegnet i skellet ned, fordi han skal bygge et nyt hus på grunden. Der skal altså laves en stor forandring på grunden. Han vil da også sørge for, at der kommer et nyt hegn i skellet. Du giver ham lov. Og som byggeriet skrider frem, så skrider hegnet i skellet også frem. Det er helt fint. Tror du. Men det viser sig, at din nabo ikke har overholdt de lokale regler for højden på hegn i skel i jeres område. Det er for lavt. Han har også bygget lidt højt. Helt op til to plan. I et område, hvor I helst kun har en enkelt ekstra etage udover stueplanet. Ok, han har fået tilladelse. Men det er altså lidt øv.

Fat i en specialiseret advokat

Du lægger også mærke til, at skellet ikke helt følger den gamle linje. Du kan faktisk med dit blotte øje se, at han har ’annekteret’ ca. 1,5 m af jorden på din side af skellet. Og det vil du ikke finde dig i. Det betyder jo, at han stjålet noget af din ejendom. Det skal der gøres noget ved. Så du skal have fat i en advokat med speciale i naboret, der ved noget om hegnsloven. Det skal være en advokat, der har erfaring dels med højde på hegn i skel i særlige danske områder, dels med hegnssyn og beslutningerne, der bliver taget efter hegnssynet.

Når hegnssynet er foretaget, så vil der være en klar afgørelse, som begge naboer skal adlyde. Og det kan godt være, at det ikke altid bliver til din fordel. Det kan nemlig godt være, at du også har flyttet på skellet, dengang tilbage i 70’erne, da du købte grunden og byggede dit eget hus. Gamle matrikelkort vil kunne vise det. Og det vil medlemmerne af hegnssynet selvfølgelig undersøge. Og ja, grunden til at vi har en hegnslov er jo, at vi skal finde ud af, hvor meget du – og jeg – skal betale i ejendomsskat. Og det skal jo måles på en retfærdig måde.