I det senmoderne samfund stormer teknologien frem, og flere og flere nye metoder, som ændrer vores hverdag og gør tingene lettere, ser dagens lys. Én af disse nye og smarte metoder er måden hvorpå, vi i fremtiden kommer til at tage vores forbrugslån på. Før i tiden var det nemlig nødvendigt for os, at besøge vores bank, vente på vores tur og så få os en snak med en bankansat, før vi kunne få pengene ført ind på kontoen. Men ifølge Danske Bank skal disse tider nu snart være slut. Det ambitiøse mål er, at 90 % af alle lån til privatkunder skal kunne tages automatisk i år 2015.
Automatiske lån dækker sådan set blot over, at man på en computer krydser af i nogle felter og indtaster nogle data, og så har man ellers pengene på kontoen efter få minutter. På denne måde sparer både kunde og ansat tid, og der bliver større overskud til at hjælpe de kunder, som har brug for mere omfattende hjælp. Banken sparer med den nye metode også en del penge. De automatiske lån er dog i starten kun tilgængelige for Danske Banks egne kunder, da det er dem, som banken har mest information om med hensyn til økonomi.
Den nye lånemetode gør naturligvis processen med at tage et lån meget lettere og hurtigere, men på den negative side kan teknologien måske komme til at koste nogle ansatte jobbet, når en computer nu kan gøre arbejdet i stedet for et menneske.
Færre Hurtig Lån
Man skulle næsten tro, at der i denne slemme krisetid var flere folk, som valgte at tage sig et lån i banken så de kunne få lidt flere penge at gøre godt med, men sådan er det bare ikke. Lånene er faktisk faldet med helt op til 25 procent siden finanskrisen ubarmhjertige indtagen i år 2008, og tendensen kan sagtens fortsætte. De såkaldte blankolån – et forbrugslån med en normalt meget høj rente – er faldet med den enorme sum af hele 2,8 milliarder danske kroner. Grunden til, at de dyre forbrugs lån ikke er særlig attraktive i disse trange tider, er fordi de er en slags forbrug i sig selv. Man betaler mere for at få de ting man gerne vil have, hurtigere og ikke mindst nemmere.
Det er blevet meget nemmere at tage et lån, og derfor er de hurtige lån måske derfor heller ikke så super attraktive mere, som de engang var. Er der derimod tale om alle de lån der går uden om det almindelig finansielle system, så går det noget bedre. Disse lån var også faldende i starten af krisen, men i år 2011 vendte det, og stigningen der var på 2,1 procent matchede næsten inflationen der var oppe på de lidt højere 2,5 procent for selv samme periode. Stigningen i udlånene er på omkring 427 millioner kroner, og der hvor stigningen har været højest er blandt andet i ting som for eksempel lån til en ny bil eller lån med større sikkerhed i boligen.
Læs mere om online lån her.