Fynsk efterskole

maj 4, 2021

Jeg er stolt af at bo i et land, hvor der er mange muligheder for unge mennesker, så de kan komme godt i gang med deres voksenliv, karriere og fremtid. Jeg har boet i nogle andre lande, hvor mulighederne slet ikke er så mange, og hvor presset på unge mennesker sommetider bliver for stort for dem. Karakterræs og evigt terperi er deres liv. I nogle tilfælde medfører det dybe depressioner, og det der er værre. Her i landet har vi mulighed for at hjælpe vores unge mennesker, hvis de kommer ind i et pres eller en situation, de ikke kan klare i løbet af deres uddannelse. Ja, vi har endda mulighed for at motivere og forstærker deres motivation ved at tilbyde dem mange forskellige alternativer til det traditionelle uddannelsesforløb, som hedder folkeskole, gymnasium, universitet. (I hvert fald er det formlen, der bliver brugt i mange andre lande.) Vi har mulighed for at give vores unge et ophold på en efterskole, uden at det vil forsinke deres videre uddannelse.

En efterskole på Fyn

Fx min kusines datter: Hun kom på en efterskole på Fyn, fordi hun var meget interesseret i musik og filosofi. Alt det der med fysik og matematik gad hun bare ikke. Hendes forældre gav hende et år i 9.klasse, hvor hun fik lov til at prøve alt det, hun drømte om inden for musikindustrien. Det viste sig at være en rigtig god investering at sende hende på efterskole. Både for hende og hendes familie – men faktisk også for det danske samfund.

Gode grunde

Hvorfor? For det første, fordi hun fik prøvet alt det, hun ville, og kunne derefter foretage et meget bedre valg for sin fremtid. Samtidigt fik hun også taget de der afgangsprøver i matematik, dansk og fysik, så hun kunne komme videre i uddannelsessystemet uden at spilde tiden. Kombinationen af et godt valg for hendes fremtid og at få motivationen tilbage til at høre efter i fysiktimerne bevirkede, at hun kom på gymnasiet og videre i uddannelsessystemet. Hun fuldførte sin uddannelse på kort tid, hvilket vil sige, at hun ikke engang opbrugte alle sine klip på SU-kortet. I dag har hun succes som foredragsholder og debattør. Hun skriver ofte nogle tankevækkende artikler på store medier. Og hun er glad. Har ikke spildt sin tid, men ser mange muligheder.

Danmark har mange muligheder

Jeg ville sådan set ønske, at den viden, vi har i Danmark (?) om, hvor vigtigt det er at tilbyde unge mennesker andre muligheder i uddannelsessystemet, kunne blive overført til andre lande, hvor systemerne er mere rigide. Jeg så jo dengang mange unge mennesker kæmpe sig igennem. De blev losset ind i systemet. Fuldførte en uddannelse, som de egentlig ikke var interesserede i og blev til dårlige eksperter, videnskabsmænd eller teknikere. Kunne de mennesker ikke have udnyttet deres potentialer meget bedre, hvis de havde fået lov til at prøve andre ting af, dengang de havde lysten og kræfterne?

Det er jo i virkeligheden det, uddannelse handler om: At motivere og derved skabe mere nysgerrighed. Nysgerrighed skaber værdig. Fordi på vejen frem mod svarene finder man så mange andre gode ting.