Det er måske et par uger siden, hvor alt her i landet var i dybfrost. Vinteren havde bidt sig fast, og alle gik rundt og frøs. Heldigvis – kan man sige – er det påbudt at gå med mundbind både ude og inde, så vi frøs ikke om næsen, når vi gik udenfor. Men derhjemme, når vi tog maskerne af, kunne vi altså godt mærke kulden. Især om eftermiddagen, når vi kom hjem fra arbejde. Du ved den der times tid, hvor man sørger for at få tændt op i sin brændeovn, få lavet lidt mad og få kigget sin post igennem. Den time var kold.

Elsker brændeovnen

Heldigvis har vi – min kæreste og jeg – en god brændeovn, som vi brugte flittigt. Det betød, at den kolde time blev reduceret til 20 minutter. Men så skete der jo det, at vi glemte at købe brænde. Normalt køber vi sådan en kubikmeter ad gangen. Vi regner jo ikke med, at der skal bruges så meget brænde, som vi faktisk har brugt i år. Vi ledte efter forhandlere, der sælger almindeligt brænde. Men dem, der har lager i nærheden af os, havde udsolgt. Så vi måtte ty til en anden løsning. Nu kan der være flere løsninger på mangel på brænde. Men de er ikke alle sammen lige gode. Fx så har jeg læst om folk, der har været nødt til at brænde træmøbler af. Det er direkte farligt, fordi de kan være lakerede, og lak sender giftige dampe ud.

Hurra for Ewersenergi

Vi fandt ud af, at vi kan bruge træbriketter fra Ewers i vores brændeovn. Vi fandt også ud af, at træbriketter er meget effektive. Hvad vi ikke var opmærksomme på til at begynde med, var, at træbriketter kan udvide sig, når de brænder. Sådan lidt i stil med det, der sker, når du popper popcorn. Du ved, majskornene bliver varmet op – enten i en pose, i mikrobølgeovnen eller i en gryde – og så kan du bogstaveligt talt se, at de åbner sig, og ud, springer popkornet. Jeg tænker ikke, at træpiller til brændsel gør det samme?

Samme princip

Nu er det måske ikke helt det samme, der sker med træbriketterne. Men princippet er det samme. Det skyldes, at de er lavet af meget hårdt pressede træspåner, som, når de varmes op, så skiller spånerne sig ad fra hinanden. Træbriketterne udvider sig simpelthen. Kan du forestille dig det?

Vi var ikke klar over det, og vi havde lagt for mange træbriketter i ovnen på en gang. På et tidspunkt var det, som om vores brændeovn var ved at eksplodere. Det så næsten ud, som at den forvandlede sig til en bombe. Ikke et særligt, rart billede, men jeg kan ikke forklare det på andre måder. I hvert fald var min kæreste modig. Han åbnede ovnen og hev nogle af træbriketterne ud, og derefter så det hele meget mere normalt ud. Så ja, det er noget, jeg lige vil gøre alle opmærksom på: Træbriketter er effektive. De skader ikke miljøet, men man skal lige lære at bruge dem rigtigt. Man skal ikke lægge for mange af dem i ovnen på en gang.