Planlovgivning

jan 21, 2021

I forgårs var jeg en tur i supermarkedet, og jeg må sige, at jeg er lidt chokeret over, at der stadigvæk ikke er nogen myndigheder, der har grebet ind overfor, hvordan supermarkeder bliver indrettet. Hvis det virkeligt er sådan, at vi skal holde mindst 2 meters afstand til hinanden, så er der altså mange supermarkeder, der ikke overholder reglerne. Det er jo umuligt at få 2 meters afstand i mellemgangene mellem kølediskene. Eller hylderne med konserves eller tørvarer. Hvis to mennesker opholder sig i den samme mellemgang, så er det sjældent, at der er 2 meters afstand imellem dem.

Fatter det ikke

Jeg fatter det ikke. Måske har myndighedernes repræsentanter kun adgang til kæmpestore supermarkeder, hvor der er plads. Jeg kan rapportere, at i et almindeligt kvarter her i byen er det ikke tilfældet for et eneste af supermarkederne, der er her.
Da jeg besøgte supermarkedet, var der faktisk så tæt befolket, at jeg blev temmelig bekymret.

Det fik mig til at tænke på, om jeg mon burde gøre opmærksom på, at vi har et problem. Skulle jeg skrive et brev til vores borgmester om det. Det vil bare ikke være godt for supermarkederne her, hvis han griber ind. Og hvad hvilke love skal jeg henvise til? Jeg er jo ikke advokat (?). Jeg forestiller mig, at supermarkederne måske kunne anmodes om, at de laver deres indendørs arkitektur om, uden at de skal igennem en masse bureaukrati med byggetilladelser.

Planloven

Jeg kender ikke til planloven og alle de der planer, der skal være på plads, inden et byggeri kan blive opført. Men i denne unikke og besynderlige periode, som vi lever i lige nu, kan man så ikke lave nogen love, der ligesom sætter de hidtidige ud af kraft – på de punkter, hvor det er relevant? Fx som i tilfældet med supermarkederne, der ikke har fået hevet nogle hylder væk, så der kan være tilstrækkeligt med plads, så to mennesker kan passere hinanden?

Hvad siger min advokat?

Jeg har en god advokat i Horsens: https://bjsj.dk/boligadvokat-horsens/ , som måske kunne hjælpe mig med at lave et brev. Måske skulle jeg bare sende et læserbrev til en stor avis, hvor jeg rejser mit spørgsmål? Eller kontakte lokalradioen. Jeg tror, at journalisterne sagtens ville kunne få skabt opmærksomhed om det.

Et er, at der bliver presset love ned over os – og hele erhverv går tabt. Noget andet er det, når vi kan se, at de love ikke er tilstrækkeligt. Jeg siger ikke, at alt skal ske lige med det samme. Men når vi nu ved, at afstand imellem os er nødvendigt for at undgå smitte, hvorfor er der så ikke blevet grebet ind, så det kan lade sig gøre? Især i fødevarebutikkerne? Folk kan jo godt finde ud af at holde afstand i køen til kassen. Men de har svært ved det, når de leder efter de frosne grønærter i kølediskene, som står lige overfor kølediskene med friskhakket oksekød.

Jeg kan simpelthen ikke tro på, at jeg er den eneste, der har tænkt den tanke. Men jeg har ikke hørt om, at de store kæder skal lave deres indretning om – endnu.