energipriserne stiger

Her i de sidste par ugers tid har vi hørt utroligt meget om at alle energiministrene fra hele EU har holdt mange møder i et forsøg på at nå til enighed om, hvad vi kan gøre for at dæmme op for de stigende priser på naturgas, el, og andre energikilder. De kan ikke nå til enighed. Det eneste, de er enige om, er, at vi skal spare på energien. Og vi går en vinter i møde. Så ja, troen på politikerne er dalende. De sidder i en eller anden fint poleret mødesal nede i Bruxelles og kan ikke nå til enighed. Vi ser jo deres polerede og venlige smil, når de hilser på hinanden! De bruger penge (skattekroner) på flybilletter til Belgien. De dæmmer ligesom ikke op for udslip af CO2 via deres flyveture dertil – og lige vidt kommer vi. Derfor må vi vist hellere tage skeen i egen hånd.

Hvad virker?

Og hvad kan vi så selv gøre: Ja, udover at vi kan købe tykke tekstiler som vi kan hænge op foran døre og vinduer for at forhindre indtræk af kold vind til vinter, så er der faktisk rigtigt meget, vi kan gøre. Nej, jeg skal ikke nævne for dig, at vi kan tage en ekstra sweater på. Det ved du. Jeg vil dog gøre dig opmærksom på, at det kan være rigtigt fornuftigt, hvis du sørger for at få lavet et virkeligt grundigt tjek af alle hulmure i din bolig.

Utilstrækkelig hulmursisolering er nemlig en kilde til kulde, træk og fugt i en bolig. Og det vil bestemt også være en af grundene til, at du måske får en usædvanlig stor varmeregning. Nu ved jeg jo ikke, hvor ofte du får din varmeregning. Men hvis du ikke får gjort noget ved en hulmur, der ikke er godt isoleret, så kan du godt forberede dig allerede nu på, at den næste varmeregnings beløb er noget højere, end den du fik i sidste måned. De kolde nætter er jo allerede sat ind her i landet.
Et tjek af hulmurene udføres af en specialist. Han kommer og besøger dig. Han har sådan nogle særlige instrumenter, så han kan ’se’, hvordan hulmursisoleringen er i dit hus. Og det han kan se, vil fortælle ham, hvor der er god hulmursisolering – og hvor der ikke er så god isolering.

Hulmurene SKAL isoleres korrekt

I de mure, hvor hulmursisoleringen helt mangler – eller er utilstrækkelig – skal du selvfølgelig sørge for at få rettet op på det. Og det vil kunne betale sig. Ret hurtigt. Det vil du simpelthen kunne konstatere. Hvis du bare skriver beløbene på dine varmeregninger ned over en periode, så vil du sikkert kunne konstatere at efter, at du fik lavet hulmursisolering til en god pris, så er beløbene ikke steget så meget. Du har dermed tjent din investering i korrekt hulmursisolering ind. Samtidigt har du også tjent mere end det. Det kan bare ikke ses på varmeregningen: Du har øget dit hus’ værdi, fordi nu er det korrekt isoleret. Og det er da også værd at huske. Så faktisk: Hulmursisolering er en kilde til tre goder:
Bedre indeklima, mindre varmeregninger, øget værdi af din ejendom (?).

Meget høje varmeregninger

Vi ved alle, at det er blevet meget dyrere at varme vores hus op. Vi gider næsten ikke at høre mere om priserne på el og naturgas. Vi har dog oplevet en lille positiv udvikling: Priserne på benzin er faldet lidt. Meget lidt. Men dog alligevel så meget, at det kan mærkes i hverdagen. Men det her med el og varme er jo de store regninger, vi får ind. De skal betales. Og der er efterhånden mange mennesker, der ikke kan leve op til det. De er kede af det. De er fortvivlede. Nogle familier har allerede indset, at de bliver nødt til at sælge deres store hus, for at kunne flytte ind i et mindre, så de kan betale deres regninger. Det er trist at tænke på. Og det er ubehageligt for dem, der allerede er blevet ramt af de store ubetalelige regninger. Men i stedet for at sidde og tude over, at vi befinder os i en situation, der er svær, så burde vi måske lige gribe lidt i egen barm? Vi har jo ikke altid gjort det, som vi godt vidste, at vi burde gøre.

Eksperter i loftisolering

Hvor mange af os har i virkeligheden fået sørget for at vores hus er godt isoleret? Ok, vi tilkaldte en energiekspert her i sommer (?) fra firmaet Calidi. Han kom og så på huset. Fortalte os, at vi skal have lavet tjek af isoleringen i husets hulmure. Han fortalte os også, at vores loftsisolering er utilstrækkelig og, at vi gør klogt i at få rettet op på loftets isolering. Han viste os denne side om emnet.

Fik vi lavet det der tjek af hulmurene? Jo, det gjorde vi. Handlede vi på resultatet af tjekket? Delvist. Vi fik da efterisoleret. Hvad så med loftet? Nej, det må vi jo indrømme. Vi havde lidt for travlt på det tidspunkt. Der var jo en rejse til udlandet, der var meget mere interessant. Så det her med at få arrangeret, at der kom håndværkere, der skulle sørge for at loftsisoleringen blev udført, blev ligesom nedprioriteret. Og nu står vi så i en situation hvor vi skal gøre noget. Vi kan se det på vores budget: Varmeregningen sluger en stor del af den opsparing, vi laver så vi kan komme på sommerferie til næste år.

Høj prioritet

Det er derfor trængende nødvendigt, at loftsisoleringen får høj prioritet. Det vil sikre, at vi kan få bragt varmeregningen ned på et niveau, hvor vi kan følge med. En loftsisolering vil også sikre, at vi faktisk er med til at passe på vores miljø. Der vil være mindre CO2 udslip, fordi vi bruger mindre energi til at opvarme vores hus med. Og – ja – en loftsisolering, der er tidssvarende og udført efter eksperternes forskrifter, vil faktisk også bidrage til, at vores hus stiger i værdi. En eventuel køber vil ikke skulle bruge penge på loftsisolering. Og han vil også meget hellere være fri for at stå for det. Så du kan være ret sikker på, at du vil kunne få en bedre pris for din ejendom, hvis du vil sælge den.