Konsulent i LEAN

Selvom jeg har været på mange kurser, og ved meget om Lean og processerne, man skal igennem, når man starter det op i en virksomhed, så har jeg ikke helt den kompetence, som en professionel Lean konsulent har. Så jeg har bedt om at få en konsulent herud for at hjælpe mig i gang med at få startet Lean her på arbejdet. Det bliver hårdt, men spændende. Jeg har allerede haft lederne fra de andre afdelinger til møde for at forklare dem om tiltaget. Og jeg har naturligvis også forklaret om, hvorfor vi skal i gang med Lean. De var heldigvis meget positive overfor tanken, og de synes, det er fedt, at jeg tager det på mine skuldre, at lede processen.

Jeg har fortalt dem, at jeg er meget nervøs og derfor stoler på, at de giver mig feedback løbende. Vi ender jo alle med at skulle igennem det. Så vi kan lige så godt tage ansvaret og gøre det. Og bestyrelsen bakker op om tiltaget. Så når vi er i gang med forløbet, og der er én, som gerne vil vide mere om Lean, så har vi fået et ekstra beløb på uddannelsesbudgettet. Jeg kan nemlig godt forestille mig, at der vil være et par stykker af mine kollegaer, som muligvis kunne finde det interessant at arbejde mere målrettet med Lean i deres egne afdelinger.

Lean konsulenter

På mandag kommer Lean konsulenterne så. Jeg glæder mig. Men er faktisk også hundenervøs. Det bliver jeg altid, når noget ukendt sættes i gang. Det er næsten som at bage soufflé. Man ved ikke helt, hvad slutresultatet bliver, når processen er i gang.
Jeg er nervøs, fordi det er første gang, jeg skal lede en Lean proces. Klart at man er nervøs. Men jeg må bare se at komme i gang med det. Så skal det nok gå.
Vi har valgt at starte med at kigge på miljøproblemerne. Virksomheden har et farveri, og vi bruger nogle farvestoffer, som kan være temmelig skadelige for miljøet, hvis noget går galt i processen. Så vi har altså også et tema omkring sikkerhed. Der kan opstå, nogle farlige gasser i farveriet. Så hvis personalet ikke sørger for at have god ventilation, og hvis de ikke ved, hvor masker og handsker er, så har vi problemer. Arbejdsskader. Forurening. Heldigvis har vi ikke haft problemer indtil nu. Men det er bedre at forebygge end at vente på, at skaden er sket.

Den ene af de to Lean konsulenter, som kommer herud på mandag, har specialiseret sig i netop problemstillinger omkring miljø og sikkerhed. Jeg glæder mig til at møde ham. Han har et rigtigt, godt ry. Desværre fik jeg ikke lejlighed til at møde ham, da jeg fulgte Lean kurserne, fordi han havde travlt med virksomhedsbesøg.
Det får mig til at tænke, at andre, som er på kursus lige nu, heller ikke får muligheden for at møde han, fordi han er her hos os. Nej, den tanke må jeg skyde fra mig. Han er professionel og lever af at rådgive i Lean og miljøproblemer, så det, skal jeg ikke have dårlig samvittighed over.