Smukke Wartenberg er ejet af Mikkel Mørch

I det sydjyske ligger en gammel hærvejskro – ja, der ligger en del af dem, men her handler det om Wartenberg – som er blevet nænsomt restaureret af Mikkel Mørch og hans hustru. Og netop restaureringen er det, denne artikel tager afsæt i. For det aftvinger respekt, når smukke og faktisk historiske bygninger vedligeholdes for eftertiden. Bygherren bag restaureringen er som nævnt Mikkel Mørch – se mere om ham her.

Gamle bygninger – kulturel baggrund?

Uden at skulle påstå at have en videnskabeligt eller blot akademisk funderet baggrund for påstanden, vil jeg alligevel sige, at der synes at være en sammenhæng mellem kulturel baggrund og dannelse hos mennesker og deres drift til at pleje og passe gamle bygninger.

Mennesker med enten en musisk dannelse og/eller en bredt funderet akademisk baggrund synes at have en større forkærlighed for at bevare og også gerne bo i sådanne “Land Marks” som for eksempel Wartenberg er det. Og det er da også tilfældet med Mikkel Mørch, der har en ganske interessant baggrund.

Han er blandt meget andet Frimurer, han er certificeret dykker og han er meget engageret i hunderacen Broholmer. Og så er det vel også værd at nævne, at han har en fortid i Forsvaret, hvor han blandt andet har været udsendt i tjeneste ved flere lejligheder. Her har han også undervist folk i at håndtere situationer, hvis de bliver taget som gidsler.

Mikkel Mørch er til daglig HR chef i Danfoss i øvrigt.

Wartenberg / Vartenbjerg Herregård v. Haderslev

 

  • Navnet Vartenbjerg eller Wartenberg kan formentligt henføres til det olddanske ord ”varda”, hvilket betyder at ”beskytte”. Det er dog også muligt at det henviser til en ”varde”, som er et andet olddansk ord for en markant stenhøj og kan henvise til en tidligere gravhøj fra vikingetiden eller tidligere endnu.

 

  • Wartenberg er formentligt allerede opført i den tidligere middelalder – omkring Valdemar-kongernes regeringsperiode i Danmark (?) (i løbet af 1100-tallet) – Godset har således op mod 900 års historie. Den nuværende hovedbygning – stuehuset – er dog fra 1874, hvor en Holstensk godsejer genopførte det efter en brand. Denne godsejerfamilie fraflyttede ejendommen ca. 1920, hvor området og Godset igen blev dansk.

 

  • Wartenberg har heddet både Vartenbjerg, Vartenberg, Wartenberg og Wartenbjerg – det kendetegner områdets historie, hvor både dansk og tysk har spillet en rolle.

 

  • Wartenberg har været hovedkvarter for den danske generalstab i Slesvigskrigene

 

  • Ejendommen har – udover almindelig gods- og landbrugsdrift, tillige haft indtjening tilbage i de tidligste tider og fremtil 1800-tallet som Hærvejskro, idet Godset er placeret lige ud til den ældste vej i Danmark, Hærvejen – eller Oksevejen som den også kaldes på egnen.

 

  • Under 2. verdenskrig besatte en tysk bataljon Herregården og bataljonschefen boede i ejernes sovegemakker, mens ejerne blev forvist til andre dele af ejendommen

 

  • De nuværende ejere, Mikkel og Mille Metz Mørch, overtog Herregården i 2007 og totalrenoverede alle bygninger i de efterfølgende år, således at de i dag fremstår smukke og velvedligeholdte – moderniserede og alligevel klassiske i deres udtryk.

 

  • Hovedbygningen indeholder ca. 500 beboelseskvadratmeter. Derudover er der yderligere 220 kvm bestyrerbolig i en anden længe og endeligt ca. 1000 kvm udbygninger. Det holstensk byggede, klassicistiske maskinhus blev – efter den store storm i slutningen af 1990’erne – udskiftet med et nyt og moderne maskinhus. Laden er opført i Holstensk tid og stil med smukke murstens-stukkateringer.