Det er første gang, det nogensinde er sket for mig, men i lørdags begik jeg den dumhed at tabe mit nøgleknippe, da jeg steg ud af bilen. Jeg var så uheldig, at nøglerne faldt igennem en kloakrist og forsvandt i dybet.

Gode råd var dyre, for min kone er i udlandet på forretningsrejse i denne tid, så jeg havde ingen mulighed for at komme ind i vores hus, medmindre jeg ville smadre et vindue og kravle ind den vej. Mine overvejelser endte hurtigt med, at det ville være billigere at ringe efter en låsesmed end at betale for en ny rude. At være låst ude er surt!

På min mobiltelefon søgte jeg så efter en låsesmed i København, og dem er der selvfølgelig flere af, så jeg valgte bare at ringe til det firma, der stod øverst i Google-søgningen. Jeg blev modtaget af telefonsvarer, der meddelte mig, at firmaet var lukket i weekenden, men at jeg i stedet kunne ringe til en låsesmed på Frederiksberg, som havde weekendvagten. Det var så ham her: https://www.dencyklendelaasesmed.dk/omrader/lasesmed-frederiksberg/

Det lykkedes, og en imødekommende person lovede mig, at der ville komme en låsesmed ud til mig indenfor et kvarter. Der gik heller ikke mere end godt 10 minutter, før der kom en LADCYKEL kørende ind på vores villavej, og chaufføren havde tydeligvis travlt med at aflæse husnumrene, så jeg gik ud på fortovet for at vinke ham hen til mig.

Da han steg ud af bilen, slog det mig, at der var noget bekendt ved manden, som var nogenlunde på min egen alder. Men jeg havde lidt svært ved at få rede på, hvorfor han forekom mig bekendt, så jeg undlod i første omgang at sige noget. Det var tydeligt, at han også kiggede lidt ekstra grundigt på mig, og så var det ham, der tog hul på emnet og spurgte, om jeg ikke i sin tid havde gået i skole i Hvalsø.

Det kunne jeg bekræfte, og så fandt vi ud af, at vi faktisk havde gået i klasse sammen for nu godt 16 år siden. Jeg kunne sagtens huske Birger, som han hedder, så da han fik låst min entredør op, inviterede jeg ham ind på en kop kaffe, så vi kunne sludre lidt om gamle dage.

Birger fortalte, at han efter skolen var blevet udlært som tømrer og i den forbindelse havde arbejdet lidt med at montere låse i døre, og det arbejde interesserede ham mere end det normale tømrerarbejde. Derfor blev han ansat hos en låsesmed på Nørrebro som voksenlærling, og han gennemgik uddannelsen på temmelig kort tid, fordi han havde en del erfaring i forvejen.

Efter nogle år havde han skiftet job og arbejdede i næsten 12 år som ansat hos en låsesmed på Vesterbro. Det skete samtidig med, at han blev skilt, og han valgte i de følgende år at leve temmelig spartansk som single for at spare (?) op til at opfylde sin drøm om at blive selvstændig.

Og den drøm gik i opfyldelse for godt fire år siden, da han købte et konkursramt firma, så han nu er selvstændig låsesmed på Frederiksberg.