smukke mols

Det nye semester skal begynde. Som studerende på sidste år er du ret spændt på, hvad der vil ske i de kommende måneder. Du ved, at du skal skrive en stor afgangsopgave. Du skal fremlægge den for din vejleder og din censor. Censoren er ret skrap. Og lidt hysterisk. Det ved du. Du har hørt meget om ham. Du ved også, at du skal planlægge dit afgangsprojekt godt, inden du får grønt lys fra din vejleder til at fortsætte skriveriet. Det bliver et stort slid at komme igennem det næste år. Og du ser frem til at kunne tage på ferie med god samvittighed til næste sommer. Men det er der altså ca. 12 måneder til endnu. Tanken er lidt frustrerende. Skal du virkeligt sidder på din kontorstol og skrive og skrive om igen og igen i de næste mange måneder? Ja, hvis du ikke får tilrettelagt dit projekt godt, så skal du. Det kan jeg fortælle dig med sikkerhed. Jeg har prøvet det!

Gode råd om at leje sommerhus

Men jeg kan altså også godt give dig nogle gode råd, så du ikke bliver totalt knust ved at opdage, hvor mange forskellige hurdler du skal over på den anden side af. Et godt råd er, at du faktisk undersøger lige nu og med det samme, hvad der findes af sommerhuse til leje – tæt på, hvor du normalt bor. Når du har fundet et billigt, lille sommerhus, så lejer du det – og flytter derind. I en uge. Og her bruger du udelukkende tiden på at få lavet et skelet til din afgangsopgave. Du har allerede samlet meget materiale om emnet, du vil skrive om. Så det skal du have sat i system. Du skal måske beskrive udviklingen. Du skal måske præsentere forskellige synsvinkler. Du skal helt sikkert lave en metodebeskrivelse. Så den skal du også lige have ind i din indholdsliste. Og du skal måske også lave empirisk arbejde. Det skal du have planlagt. Skal det foregå nu – eller når du har bedre styr på hele teorisættet, der ligger til grund for din metode og dit valgte emne. Det er det, du skal bruge tiden på der i et lille sommerhus.

Et sommerhus er velegnet

Og ja, hvorfor skal det være et sommerhus? Du spørger. Jeg svarer: Du skal finde et sommerhus til leje, fordi det vil tvinge dig til at tænke dig om – og bruge tiden fornuftigt. Du betaler nemlig for at bo i huset. Dit budget er ikke stort. Dette er den primære grund.

Der er også en anden grund: Du vil ikke blive fristet til at lave svinkeærinder, når du bor i et sommerhus i et område, som du ikke kender så godt. Du vil ikke blive forstyrret af familiemedlemmer eller venner. Du står simpelthen ikke til rådighed for dem. (Husk lige at gøre dem opmærksom på det!) Det vil – kort sagt – give dig arbejdsro, tid, og samtidigt et pusterum, inden semestret begynder. Ja, så er der også lige en anden grund: Lige nu – her i september – kan du finde sommerhuse til leje i massevis. Håber, at du kan bruge mit råd.