Vippe og balance

mar 1, 2022
Kontor med stole

I er meget langt fremme i Danmark, når det handler om at være bevidst om arbejdsmiljø, ergonomi og velbefindende på arbejdet. Og det er godt. Der er mange steder i den store verden, der kan lære meget af jer. Men der er lige så mange steder, hvor de vil tænke, at det måske er lidt overdrevet, hvad I gør i Danmark. Ja, det kan være en stor forbavselse at besøge en dansk, stor – eller lille – organisation for at lære noget om arbejdsklima og arbejdsforhold. Man kan jo komme til at risikere at besøge en arbejdsplads, hvor folk sidder på forskellige kontorstole.

Vippestole

Nogle sidder på vippestole – se her. Ofte er stolene i forskellige farver. Andre sidder på en såkaldt balancestol. Og imens snakken går over bordet imellem to kollegaer, så kan man opleve, at de samtidigt sidder der og vrikker på deres stole. Lidt sjovt. Måske også lidt latterligt for os fra det store udland, hvor vi måske er noget mere konservative, når det handler om indretning af kontorer. Vores syn på det er, at det måske er at overdrive lidt. Altså i forhold til det her med, at Danmark er et lykkeligt land. Men det syn bliver absolut ændret, når vi får nogle hårde data.

Balancestole øger fokus

Og det har jo vist sig, at balancestole som disse er gode til at holde vores koncentrationsevne oppe. Det har også vist sig, at de faktisk hjælper, til at vores medarbejdere bliver sundere – simpelthen fordi de får en form for motion, imens de arbejder. De bruger nogle af deres krops muskler (?), som ellers ville forfalde og blive svage. Og er det ikke en sund gevinst at få? Sunde og glade medarbejdere? At I så i Danmark, vælger at være farverige på, kontorerne er måske noget, jeres klima bestemmer. Den lange, mørke vinter kræver lidt farve og fantasi. Helt enig her fra vores side. Men det, at I er så langt fremme med hensyn til medarbejdernes ve og vel, er bemærkelsesværdigt. Og det er beundringsværdigt. Og i det hele taget kan man sige, at det også er det eneste fornuftige at gøre.

Arbejdsstyrken bliver ældre

Vores arbejdsstyrke bliver ældre og ældre. Det betyder i sidste ende, at alle, som befinder sig på arbejdsmarkedet, må indstille sig på, at de ikke kan blive pensioneret som 65-årige, men måske først som 70-årige. Skal vi ikke lære noget af Danmark? Burde vi ikke overveje at indføre bedre kontormøbler for vores ansatte. Fx flere balancestole. Vi skal jo holde til mange flere års arbejde – alle sammen. I hvert fald har vi i vores virksomhed besluttet, at vi vil importere nogle balancestole og et par vippestole. Vippestolene skal stå nede i receptionen. Pigerne dér vil være glade for, at de kan få lov til at hvile deres ben i ny og næ. Balancestolene skal op i vores møderum, og de skal stilles til rådighed for alle medarbejdere. Nu ser vi, hvordan det udvikler sig med de nye stole. Vores håb er, at de vil blive modtaget godt. Måske med smil og grin til at begynde med. Men kan vi undgå problemer med ryg eller lænd hos vores medarbejdere, så vil vi værdsætte det.